Ter aanvulling op de blog ‘Wat is Yoga nou eigenlijk?’.
Yoga bestaat al erg lang. Zo lang dat de basis- of grondbeginselen van yoga dateren van een niet makkelijk te achterhalen beginpunt. Voor lange tijd ging deze kennis over van mond-tot-mond, maar dit was niet heel handig. Gelukkig was daar Patañjali! Deze wijze heeft de kern van deze leer opgeschreven en geordend in ‘De 8 stappen tot Yoga’. De 8 stappen heten samen Raja Yoga. Dit is de meeste oorspronkelijke en completen vorm van yoga.
Yama’s of weigeringen
Yama’s of weigeringen kan je vergelijken met geboden (al klinkt dit direct wat zwaar). Je probeert begrip en inzicht te krijgen over: geweldloosheid, eerlijkheid, niet stelen, beheersing van de seksuele energie en het niet begunstigen. Het is de bedoeling om een halt toe te roepen aan deze onderbewuste gedachten, houdingen, gewoontes en vooroordelen over deze vijf onderwerpen. Je wordt je bewust van deze 5 geboden en weigert om deze ‘zomaar’ te laten gebeuren. Er ontstaat ruimte en tijd om na te denken en hierna maak je pas een beslissing.
Niyama’s of idealen
Niyama’s of idealen zijn er om jezelf beter te laten functioneren. Je probeert een goede visie te krijgen over zuiverheid, tevredenheid, soberheid, zelfstudie en overgave. Je zult ermee moeten oefenen om ze daarna te kunnen toepassen in je dagelijks leven.
Vooral bij deze eerste twee stappen lijkt het misschien alsof je bergen aan werk moet verzetten om ‘alles perfect’ uit te voeren. Dat komt omdat het meer pragmatische onderdelen zijn. Maar je bent en blijft mens. Leg jezelf geen druk op en accepteer dat niet alles ‘perfect’ kan verlopen. De intentie om hiermee aan de slag te gaan is al fantastisch! Doe het stapje voor stapje en accepteer de ups en downs.
Asana’s
Asana’s zijn voor de meeste mensen wel bekend. Het zijn de fysieke houdingen en oefeningen in een yogales. Ze zijn bedoeld om het lichaam gezond te houden en voor te bereiden op meditatie.
Pranayama
Door de voorgaande stappen zijn er nu minder knelpunten in je lichaam, wat ervoor zorgt dat de prana (energie) beter kan stromen. Pranayama of energiebeheersing zorgt voor een betere kracht en vitaliteit.
Pratyahara
Tijdens pratyahara (terugtrekking van de zintuigen) krijg je meer inzicht in het loslaten. Zo houd je de balans op mentaal en emotioneel vlak. Je wordt steeds gevoeliger, sterker en neemt meer waar. Je treedt meer naar binnen en wordt minder beïnvloed door wat er om je heen gebeurt.
Dharana
Dharana of concentratie is de bundeling van aandacht op één enkel onderwerp. Langzamerhand ontdek je jouw eigen identiteit.
Dhyana
Dhyana of meditatie bereik je wanneer er bijna geen onderbrekingen meer optreden. Jouw mentale kracht is dan sterk verhoogd.
Samadhi
De laatste stap is Samadhi of contemplatie. Er is geen afleiding meer, alleen diepe gewaarwording. Er heerst enthousiasme, liefde en rust. In deze fase ervaar je hoe uniek jij bent en kan jij jouw talenten optimaal gebruiken.
Conclusie
Hoewel een ‘standaard’ yogales vaak slechts een klein deel van deze leer toepast, biedt de volledige praktijk van Yoga veel meer! Het is een uitgebreide gids voor een bewust en vervuld leven, waarin lichaam, geest en ziel in harmonie samenwerken. Door de acht stappen van yoga te volgen, kunnen we een diepere verbinding met onszelf en de wereld om ons heen ontwikkelen, en ons volledige potentieel benutten.
Veel yogastudio’s bieden vaak alternatieve lessen, trajecten of periodes aan waarbij dieper wordt ingegaan op deze 8 stappen tot Yoga. Heb je een interesse om een yogaopleiding te volgen of yogadocent(e) te worden dan krijg je hier uiteraard veel meer begeleiding in!