Mindfulness: Kalm aan en rap een beetje

Mindfulness is de kunst van het aanwezig zijn in het hier en nu, met volledige aandacht en zonder oordeel. Voor sommigen klinkt dit misschien eenvoudig, maar voor velen waarschijnlijk niet. Het leven zit momenteel vol drukte en afleiding, en dus is het voor velen vrij moeilijk de rust te bewaren, in het ‘nu’ te leven en gewaar te zijn van alle handelingen die je op een dag uitvoert. We gaan een stukje leren over de geschiedenis van mindfulness, de essentie van mindfulness en geven een aantal tips en tricks om ermee te beginnen.

Een stukje geschiedenis
Mindfulness vindt zijn oorsprong in eeuwenoude spirituele tradities, vooral in het boeddhisme. De stichter van het boeddhisme, Gautama Boeddha, onderwees de ontwikkeling van opmerkzaamheid en bewuste aandacht. Het woord “mindfulness” komt van het Pali-woord “sati”, dat “bewustzijn” of “aandacht” betekent. Dit wordt uitgebreid besproken in meditatiepraktijken die gericht zijn op het ontwikkelen van mindfulness.
Hoewel mindfulness dus diep geworteld is in het boeddhisme, is de moderne verspreiding ervan te danken aan westerse pioniers. Jon Kabat-Zinn is hierin een belangrijke figuur geweest. Deze Amerikaanse wetenschapper en meditatieleraar ontwikkelde in de jaren ‘70 de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) voor stressreductie. 

Wat is de essentie van mindfulness?
Mindfulness gaat over volledig bewust zijn van wat er gebeurt, terwijl het gebeurt. Het betekent dat je je aandacht richt op het huidige moment, zonder te oordelen. Dit kan variëren van het observeren van je ademhaling tot het opmerken van de geluiden om je heen. Mindfulness betekent niet dat je je gedachten moet stoppen of je emoties moet onderdrukken. Het is juist een uitnodiging om volledig te ervaren wat er is, ongeacht of het aangenaam of onaangenaam is. Het doel is niet om iets te veranderen, maar om te leren observeren zonder je erdoor te laten meeslepen. Door dit te doen, ontwikkel je een groter bewustzijn van je gedachten, gevoelens en gedragingen, wat je helpt om beter om te gaan met stress, angst en andere uitdagingen.

Hoe mindful ben jij?
Om te beoordelen hoe mindful je bent, stel jezelf eens de volgende vragen:

  1. Hoe voelt een handdoek?
  2. Weet jij hoe het voelt om je tanden te poetsen?
  3. Soms zit je of lig je intens lekker, waarom is dit eigenlijk?
  4. Merk je de smaken, texturen en geuren van je maaltijd op?
  5. Ben je je bewust van de grote hoeveelheid mensen die hebben geholpen bij jouw maaltijd?
  6. Hoe voelt een volledige ademhaling voor jou? Dit doe je namelijk gemiddeld 20.000 keer per dag!
  7. Neem je de tijd om sterke emoties, zoals woede of verdriet, te herkennen en te accepteren?
  8. Sta je stil bij de geluiden om je heen in een tuin of park.

Probeer deze vragen te beantwoorden om je mindfulness te verkennen. Bijvoorbeeld, tijdens het tandenpoetsen, focus je volledig op de ervaring en let op wat je voelt en ruikt. Je kunt ook zelf een vraag verzinnen en beantwoorden!

Hoe te beginnen met mindfulness?
Er zijn verschillende mogelijkheden om te beginnen met een meer mindful leven. Begin vooral met kleine stappen en zoek bij grote interesse naar een aanbieder bij jou in de buurt. Hier zijn enkele tips:

  • Ademhaling: Zoek een rustige plek, ga comfortabel zitten, sluit je ogen en focus op je ademhaling. Merk op als je gedachten afdwalen en breng je aandacht rustig terug naar je ademhaling.
  • Body Scan: Dit is een techniek waarbij je je aandacht systematisch richt op elk deel van je lichaam, van je tenen tot je hoofd. Observeer hoe elk deel van je lichaam aanvoelt, zonder er iets aan te veranderen. Dit helpt om spanningen en stress te verminderen.
  • Een dagelijks moment: Wees bewust van eenvoudige handelingen, zoals afwassen. Let op de sensaties en geuren.
  • Mindful eten: Neem de tijd om bewust te eten, proef elke hap, voel de textuur, ruik de aroma’s en merk op hoe je lichaam reageert. Sta stil bij het werk dat is verricht om de maaltijd te bereiden en de mensen die daarbij hebben geholpen.
  • Mindfulness Apps: Gebruik apps zoals Headspace, Calm of Insight Timer voor geleide meditaties en oefeningen. Deze kunnen helpen bij het opbouwen van een consistente mindfulness-praktijk.
  • Cursussen en Workshops: Overweeg om deel te nemen aan een cursus of workshop voor een gestructureerde benadering en de mogelijkheid om ervaringen te delen met anderen.

Mindfulness is een waardevolle praktijk die je helpt om met meer bewustzijn en rust door het leven te gaan. Kijk hoe mindful je bent, probeer een oefening uit en ga ermee aan de slag. En kijk dan of deze kunst wat voor jou kan toevoegen in het dagelijks leven.

Stem mee!

Aan welk goed doel gaat Zenspot doneren? De geselecteerde goede doelen dit half jaar zijn:

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Opbrengst goed doel

€ 0.00 opgehaald